Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/739-0871

Az elállás jogáról

Fontos tudnia, hogy Önt is megilleti az elállás joga.

 

Az interneten történő vásárlás esetén tisztában vagyok vele, hogy nincs lehetősége a terméket kipróbálni, kézbe venni, személyesen megvizsgálni, így ezt a jogalkotó a termék visszaküldésének jogával kompenzálja.

 

Az elállási jog tehát azt jelenti, hogy ha Ön a vásárlása után két héten belül meggondolja magát, vagyis úgy dönt, hogy a termékre nincs szüksége, az nem tetszik Önnek, jogszabályi felhatalmazás alapján egyoldalúan visszaléphet a szerződéstől. Ekkor indoklás nélkül visszaküldheti a terméket a webáruháznak. Ez esetben 14 napon belül visszatérítem a vételárat, amely tartalmazza a szállítási költséget is. Azonban fontos tudnia, hogy a termék visszaküldésének költségei Önt, (vevőt) terhelik, kivéve ha Foxpost csomagautomatába kérte a szállítást, ott lehetősége van díjmentesen visszaküldeni az eredeti nyitókóddal a csomagját.

 

Az elállási jog határideje minden esetben 14 nap, amely a termék átvételétől számít. A fogyasztó a szerződés megkötésének napja, és a termék átvételének napja közötti időszakban is gyakorolhatja elállási jogát.

 

A e-kereskedő szempontjából lényeges kérdés, hogy a vásárló az elállási jogát jóhiszeműen és tisztességesen gyakorolja-e. Amennyiben ez nem így történik, például a vevő a megrendelt termék visszaküldéséről nem haladéktalanul dönt, megkezdi annak használatátaz általa esetlegesen okozott értékcsökkenést meg kell fizetnie. A vevőnek azonban joga van a terméket kibontani és kipróbálni.

 

A vevő elállási szándékát bejelentheti telefonon, hagyományos postai vagy elektronikus levélben (email). A vevőt semmilyen más költség nem terheli, mint a termék visszaküldésének díja.

 

Az e-kereskedő a vételárral kapcsolatosan visszatartási joggal rendelkezik, azaz csak azután kell a vételárat visszatérítenie a vásárló részére, amennyiben a termék visszaérkezett, illetve annak visszaküldése hitelt érdemlően bizonyítást nyert, például a postai feladóvevény másolatának elektronikus levél-mellékletként való elküldésével. A vételárat pontosan abban a formában kell megtéríteni, amilyen módon a fizetés megtörtént, kivéve, ha a vásárló a más módon történő visszafizetésbe kifejezetten beleegyezik.

 

A Fogyasztó az elállási jogát gyakorolhatja az erre vonatkozó egyértelmű nyilatkozatával, vagy a 45/2014. (II.26.) Korm. rendelet 2. mellékletében meghatározott nyilatkozat-minta útján.

 

Az elállás jogáról bővebben a 45/2014. (II.26.) Kormány rendeletben olvashat.

Amennyiben szeretne élni elállási jogával, minden esetben szükséges kitöltenie az elállási nyilatkozatot, melyet postai úton szükséges visszaküldeni az adott termékkel együtt. A csere vagy visszatérítés csak így lehetséges! Kérem ennek figyelembevételét!