Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/739-0871

Blog

A szupinált cipők örök kérdése: mikor?

Jánosi-Csapó Dorina
2021.06.19 15:41
A szupinált cipők örök kérdése: mikor?

A Gyerekcipő-sziget webáruház elindulása óta sokszor kérdeznek arról, hogy javaslom-e a szupinált cipőt.

Gyógymasszőrként fontosnak tartom, hogy megfelelő minőségű cipőt adjunk a gyermekünkre, de mindenképpen olyat, ami támogatja a kis lábacskák fejlődését.

Azonban ahhoz, hogy megértsük, hogy miért nem javasolt 2-3 éves korig szupinált cipőt adni a gyermekünkre, arra a gyermeklábak anatómiája adja meg a választ.

 

Először is fontos tisztázni, hogy a szupinált kifejezés annyit jelent, hogy kifelé döntött. A szupinált cipő sarka 4,5 mm-rel meg van emelve, hogy a befelé dőlő bokát kifelé korrigálja.

Az első aggodalmak általában a járni tanulás vagy az önálló járás kezdeti időszakában szoktak jelentkezni. De miért?

A csecsemők és a járni tanuló kisgyermekek lába eltér a későbbi (felnőttkori) formától. Ilyenkor a talp egészen lapos, ami a talpon elhelyezkedő egyenletes, vastag zsírpárna okoz, a hossz-, és harántboltozat ekkor még nem figyelhető meg. A gyermekek az első lépéseknél a belső talpélre terhelve lépegetnek. Ilyenkor az ízületek még nagyon lazák, az izmok tónusa pedig nem megfelelő. A gyermekek lába folyamatos változással fejlődik. Amikor feláll a baba, járás, terhelés hatására ezek a talpi zsírpárnácskák fokozatosan eltűnnek, az izmok a járás gyakorlásával egyre erősödnek, így kezdenek majd szépen lassan kialakulni a boltozatok. Fontos, hogy a boltozatokat az izmok formálják és tartják fent, ehhez pedig erős izmok szükségesek.

Ahogy erősödnek a láb izmai, a belső talpemelő izmok is egyre aktívabbá válnak, így 2-3 éves korra már előtűnik a hosszboltozat. A hosszboltozat emelkedésének üteme 3-4 éves kor között a leggyorsabb. Ilyenkor a láb statikája javulást mutat (persze ez függ a növekedés mértékétől, genetikától is). A talp boltozata a lábat és talpat ért természetes ingerek hatására alakul ki gyermekkorban. Jó időben bátran járkáljon a gyermek mezítláb füves, homokos, egyenetlen talajon, ez alól kivétel a betonos, keményebb felület (ezeken viseljen a baba/gyermek cipőt).

Jó tanács:

  • a gyermeket ne segítsük felállni és járni, várjuk meg, amíg magától teszi meg az első lépéseket,
  • ne járassuk két kézen fogva, mert ilyenkor ehhez még nincs meg az aktív izomereje, ezzel könnyen elősegíthetjük a későbbi lúdtalp kialakulását.

A járás kezdeti időszakában tehát teljesen nomális jelenség, hogy a gyermek sarka enyhén befelé dől, ez a legtöbb esetben semmilyen korrekciót (pl. szupináció) nem igényel. Beavatkozásra akkor van szükség, ha 2-3 éves kor után is „kórosan” fennáll a boka süllyedése. Ekkor mindenképp érdemes szakember véleményét kikérni (ortopéd orvos). A szupinált cipők orvostechnikai eszköznek minősülnek, “tartósan” befelé dőlő boka esetén nagyszerű segédeszköz, mely segíti a boka korrekcióját. Kiegészítője lehet gyógytornának, aktív lábtornának.

Ha nem áll fenn semmilyen diagnosztizált ortopédiai eltérés, akkor első cipőnek ne válasszunk szupinált cipőt. Hagyjuk, hogy az izmokat minél több inger érje (rugalmas talpú, erős, zárt kérgű, minél simább talpkiképzésű cipőt válasszunk).

Azonban ha mégis szükségessé válik a szupinált cipő használata, akkor bátran válogass a kínálatunkból:

Szamos kölyök: 

Ponte20 szupinált cipők és szandálok: 

Asso szupinált szandálok (EP-re egyelőre nem számolható el): 

A Szamos kölyök és Ponte20 szupinált cipők minőségi tanúsítvánnyal rendelkező termékek, melyek Egészségpénztárra elszámolhatók! EP-számla igényét a rendelés leadásakor a megjegyzés rovatban tudja jelezni!

A következő adatok megadása szükséges: az Egészségpénztár neve, a pénztártag neve, lakcíme, és tagi azonosítója!