Szupinált vagy nem szupinált? Szükséges-e, ha igen, akkor mikor?

A Gyerekcipő-sziget webáruház elindulása óta sokszor kérdeznek arról, hogy javaslom-e a szupinált cipőt.

Gyógymasszőrként fontosnak tartom, hogy megfelelő minőségű cipőt adjunk a gyermekünkre, de mindenképpen olyat, ami támogatja a kis lábacskák fejlődését.

Azonban ahhoz, hogy megértsük, hogy miért nem javasolt 2-3 éves korig szupinált cipőt adni a gyermekünkre, arra a gyermeklábak anatómiája adja meg a választ.

Először is fontos tisztázni, hogy a szupinált kifejezés annyit jelent, hogy kifelé döntött. A szupinált cipő sarka 4,5 mm-rel meg van emelve, hogy a befelé dőlő bokát kifelé korrigálja.

Az első aggodalmak általában a járni tanulás vagy az önálló járás kezdeti időszakában szoktak jelentkezni.

A gyermekek lába folyamatos változással fejlődik. Amikor feláll a baba, akkor természetes jelenség a hossz és harántboltozat fejletlensége (tévesen lúdtalpnak is nevezik). A csecsemők és a járni tanuló kisgyermekek lába eltér a későbbi (felnőttkori) formától. Ilyenkor a talp egészen lapos, ami a talpon elhelyezkedő egyenletes, vastag zsírpárna okoz.  Később a járás, terhelés hatására ezek a talpi zsírpárnácskák fokozatosan eltűnnek. A gyermekek az első lépéseknél a belső talpélre terhelve lépegetnek. Ilyenkor az ízületek még nagyon lazák, az izmok tónusa pedig nem megfelelő.

Aztán szépen, fokozatosan, ahogy erősödnek a láb izmai, a belső talpemelő izmok is egyre aktívabbá válnak, így 2-3 éves korra már előtűnik a hosszboltozat. A hosszboltozat emelkedésének üteme 3-4 éves kor között a leggyorsabb. Ilyenkor a láb statikája javulást mutat (persze ez függ a növekedés mértékétől, genetikától is). A talp boltozata a lábat és talpat ért természetes ingerek hatására alakul ki gyermekkorban. Jó időben bátran járkáljon a gyermek mezítláb füves, homokos talajon, azonban ugyanez már nem mondható el a keményebb felületekről pl. betonos részek.

Összegezve: A boltozatot az izmok formálják, ami egészen a kisiskolás korig eltart!

Fontos:

  • a gyermeket ne segítsük felállni és járni, várjuk meg, amíg magától teszi meg az első lépéseket,
  • ne járassuk két kézen fogva, mert ilyenkor ehhez még nincs meg az aktív izomereje, ezzel könnyen elősegíthetjük a későbbi lúdtalp kialakulását.

A járás kezdeti időszakában tehát teljesen nomális jelenség, hogy a gyermek sarka enyhén befelé dől, ez a legtöbb esetben semmilyen korrekciót (pl. szupináció) nem igényel. Beavatkozásra akkor van szükség, ha 2-3 éves kor után is „kórosan” fennáll a boka süllyedése. Ekkor mindenképp érdemes szakember véleményét kikérni (ortopéd orvos). A szupinált cipők orvostechnikai eszköznek minősülnek, “tartósan” befelé dőlő boka esetén nagyszerű segédeszköz, mely segíti a boka korrekcióját. Kiegészítője lehet gyógytornának, aktív lábtornának.

A Gyerekcipő-sziget webáruház kínálatában fellelhetők: Szamos kölyök, Ponte20 szupinált cipők és szandálok. Illetve Asso szupinált szandálok (EP-re egyelőre nem számolható el).

A Szamos kölyök és Ponte20 szupinált cipők minőségi tanúsítvánnyal rendelkező termékek, melyek Egészségpénztárra elszámolhatók! EP-számla igényét a rendelés leadásakor a megjegyzés rovatban tudja jelezni!

A következő adatok megadása szükséges: az Egészségpénztár neve, a pénztártag neve, lakcíme, és tagi azonosítója!